vrijdag 22 december 2023

Aboubaker Ayubi .......... in het licht van Rembrandt

Aboubaker Ayubi is kunstenaar en dat is hij eigenlijk altijd geweest. Hij begon met tekenen toen hij vier jaar oud was. Hij begon met echt goed kijken toen hij vijf of zes was. Toen hij twaalf was, ging hij cursussen volgen en werken met grote kunstenaars van de Academie voor Schone Kunsten in Kabul, zoals Chausudin Khan. En zodra het kon volgde hij zelf de opleiding aan dezelfde Academie.

Nieuwmarktbuurt

Sinds 2009 woont hij in de Nieuwmarktbuurt en daarover zegt hij:

“Het betekent heel veel voor mij om te wonen in de buurt waar Rembrandt gewoond en geschilderd heeft. Dat is heel belangrijk voor mij. Het maakt me trots dat ik op zijn huis uitkijk. Weet je dat Rembrandt de Nachtwacht geschilderd heeft in de Zuiderkerk, omdat zijn atelier te klein was voor dat schilderij? En De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp is door hem geschilderd in De Waag. Het is geweldig om daarbij in de buurt te wonen, om hetzelfde licht te zien door mijn ramen dat hij zag.”

Invloeden

Rembrandt, maar ook Van Gogh, zijn van grote betekenis geweest voor Aboubaker. Hij ontdekte hun werk in boeken, toen hij twaalf jaar oud was, en het maakte een diepe indruk op hem.

Aboubaker: “Ik vond het heel interessant omdat het anders was, nieuw voor mij. Maar ik neem in mijn werk het oude ook mee, ben ook erg beïnvloed door Griekse en Boeddhistische kunst en filosofie. Vanuit mijn opleiding en vanuit mijn geboorteland.”

Zijn schilderijen Amsterdam ten tijde van Quarantaine, 2020 en Geschiedenis in schaamrood, 2018 die te zien waren tijdens de open ateliers van deze zomer, illustreren dit goed. Je ziet de dansende beweging en het blauw van Van Gogh terug in het water van de Oude Schans, maar ook in een strook  blauwe lucht aan de bovenkant van Geschiedenis in schaamrood (2018). In dat laatste schilderij zie je ook zijn kennis van de geschiedenis terug in het onderwerp: een aantal karakteristieke historische gebouwen, nog deels aanwezig, deels al verdwenen, uit Afghanistan.

Afghanistan

Aboubaker heeft een ander Aghanistan gekend dan het huidige. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, toen de Russen er de Communistische regering steunden, kreeg hij op de academie les van docenten uit Rusland.

“Ik heb daar veel techniek en compositie van geleerd, want het ging in die lessen veel over realistische kunst. Dat is een hele goede basis voor een kunstenaar, maar het is niet waar mijn inspiratie vandaan komt.”

Toen hij klaar was met de Academie veranderde het regime in Aghanistan weer. Toen heeft Aboubaker het land verlaten en volgde een moeilijke tijd van wonen in verschillende landen en het hoofd boven water houden met veel verschillende soorten hard werk. Voor zover het ging, bleef hij tekenen en schilderen, maar veel kunst maakte hij in die periode niet, omdat er gewoonweg geen mogelijkheid voor was.

Aboubaker: “In Nederland ben ik op de tweede dag dat ik hier was direct weer begonnen met serieus kunst maken en na zes maanden had ik mijn eerste expositie in Dronten. Nu exposeer ik twee of drie keer per jaar met mijn werk en maak ik werk in opdracht.”

Inspiratie

Zijn techniek komt dus voor een belangrijk deel van de Russische docenten waar hij les van kreeg en zijn inspiratie van veel verschillende kunstenaars. Dit zijn allemaal belangrijke externe inspiratiebronnen, maar omdat hij al zo jong begon met tekenen ben ik ook benieuwd naar zijn interne inspiratiebronnen. Waar komt de behoefte vandaan om dingen vast te leggen?

Aboubaker: “Mijn vader was arts en in Afghanistan betekent dat dat je veel moet reizen, omdat je als arts ook vaak naar afgelegen gebieden moet om mensen te helpen. Er was een periode, toen ik vijf of zes jaar oud was, dat ik heel veel tijd alleen met mijn moeder thuis was. In die periode woonden we op het platteland en ging ik ook vaak zelf rondwandelen als mijn moeder bezig was in huis. Ik bracht veel tijd alleen door en toen heb ik denk ik leren kijken. Ik zag het landschap, de mooie rivier, veel soorten vogels, andere mensen, kleuren, en ik voelde een behoefte om dat allemaal vast te leggen. Ik tekende in die tijd overal waar ik kon. Op papier, als het er was, en anders op de muur of op de grond. Dat was denk ik een belangrijke periode in mijn kindertijd. Daarna gingen we weer terug naar Kabul en daar ben ik vooral verder gegaan met leren over kunst en technieken onder de knie krijgen. Vanuit die basis ontstaan de schilderijen van nu, die een combinatie zijn van verbeelding, kleur en emotie.”

Techniek

Aboubaker werkt met alle materialen, van pastelkrijt en waterverf tot olieverf. Olieverf vindt hij het fijnst: “want met olieverf kun je altijd blijven veranderen aan een doek”.

Ik vraag hem wanneer je dan stopt

“Eigenlijk nooit”, antwoord hij, “want elke dag is er ontwikkeling.”

Adres Atelier

Mt. Lincolnweg 11, 1033 SN Amsterdam Noord (NDSM terrein)

Liever de opgemaakte versie lezen in OpNieuw? OpNieuw_2023_04.pdf